INFO


Sejarah tidak boleh menolak, peranan A.L Birch, seorang jurutera British yang membawa set radio pertama ke Malaya pada tahun 1921. Dengan kemasukan radio tersebut, maka tertubuhlah Persatuan Wireless Johor pada tahun 1923, yang memulakan siaran melalui gelombang 300 meter. Pada tahun 1925, Persatuan yang sama juga ditubuhkan di Pulau Pinang. Diikuti pula dengan penubuhan Persatuan Wireless Tanah Melayu di Kuala lumpur pada tahun 1928. Persatuan Wireless Pulau Pinang telah berjaya mendapat lesen yang juga merupakan lessen pertama dikeluarkan di Malaya pada 24 Ogos 1934 atas nama seorang ahli persatuan bernama Khoo Sian Ewe.

Penubuhan Jabatan Siaran Radio di Singapura pada 1 April 1946, secara rasmi menjadi tarikh keramat bermulanya sejarah radio di Malaya. Perkembangan dan keberkesanan Radio Malaya turut mempengaruhi Sabah & Sarawak. Ini kerana pada tahun 1952, telah menyaksi bidang penyiaran secara percubaan bermula di Borneo Utara. Pelancaran Rasmi Radio Sarawak pada tahun 1954 & Radio Sabah pada tahun berikutnya telah membawa era baru kepada rakyat Sabah & Sarawak.

Siaran langsung penurunan The Union Jack & pengisytiharan kemerdekaan yang disiarkan secara langsung oleh Radio Malaya adalah bahan sejarah yang amat penting yang telah dilaksanakan oleh Radio Malaya.

Satu demi satu peristiwa bersejarah Radio Malaya, dibawa kepada pendengarnya. Nyata Radio Malaya adalah amat penting ketika itu untuk menjadi mata, telinga dan mulut rakyat bagi menyatakan matlamat dan arah tuju pentadbiran kerajaan. Selain daripada berperanan untuk menyebar berita, Radio Malaya banyak menyiarkan kejayaan kerajaan dalam membangun Negara. Juga mewujudkan suasana harmoni di kalangan rakyat yang terdiri daripada pelbagai bangsa & agama.

Radio Malaya juga banyak memainkan peranannya dalam membentuk sahsiah diri untuk menyemarak dan memperkayakan pejuang, pelapis, pengamal seni tanah air, radio juga banyak menganjurkan pertandingan. Antaranya bintang radio yang telah melahirkan ramai bintang seni yang disegani hingga ke hari ini.

Peranan stesen radio negeri-negeri juga, banyak membantu kerajaan untuk mendengar dan menyelami permasalahan rakyat. Ini menjadikan RTM sebagai saluran yang berkesan untuk menjadi lidah rakyat & kerajaan. Menyedari masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum & etnik, RTM telah mewujudkan beberapa siaran radio yang mewakili kaum & etnik Malaysia. Keberkesanan stesen radio ini amat ketara & memberi satu impak besar kepada masyarakat. Ianya dapat kita lihat sehingga hari ini.

Sejarah KENINGAUfm

Penubuhan stesen radio di daerah Keningau telah dipersetujui dan diumumkan pada 25 April 2008 oleh Menteri penerangan ketika itu, Yang Berhormat Datuk Ahmad Shabery Cheek semasa lawatannya ke Sabah. Stesen radio ini dikenali sebagai Radio Malaysia Keningaufm dan mula bersiaran serta beroperasi sepenuhnya pada 1 Januari 2009 dengan bilangan kakitangan seramai 19 orang.

Ekoran cetusan idea daripada Datuk Ahmad Shabery Cheek yang mahu melihat siaran radio Keningaufm diperluaskan ke merata tempat termasuk di luar negara, RTM Sabah mengambil tindakan yang proaktif dengan memasukkan siaran Keningau FM melalui audio-streaming secara langsung ke dalam internet. Kini laman sesawang Keningaufm telah dibina dan boleh diakses di mana sahaja berserta audio streaming radio Keningaufm.

Stesen radio ini bersiaran melalui frekuensi 94.7 Mhz dan juga melalui Frekuensi 98.4 Mhz yang meliputi daerah Keningau, Tambunan, Tenom serta Nabawan dengan bilangan penduduk berjumlah sekitar 303,000 orang. Namun orang ramai yang diluar kawasan liputan boleh mendengarkan Keningaufm melalui laman sesawang; keningaufm.rtm.gov.my atau memuat turun aplikasi "RTMSabah" dalam telefon pintar untuk mendengarkan siaran Keningaufm.

 

PENGURUS PENYIARAN KENINGAUfm

Sejak KENINGAUfm dibuka pada 1 Januari 2019, empat Pengurus Penyiaran telah mengemudi stesen ini sehinggalah kini. Barisan kepimpinan KENINGAUfm pernah diterajui : -

 
PUAN LUCY GOH
DIS 2018 - MEI 2011

ENCIK ZAINUDDIN HJ. JAMLU
MEI 2011 - MEI 2012

ENCIK RAZALI HJ. BABA
MEI 2012 - OGOS 2017
CIK IVY RUDOLPH
OGOS 2017 - KINI
 
         
    PENGARAH 
JABATAN PENYIARAN SABAH
   
         
    TIMBALAN PENGARAH
JABATAN PENYIARAN SABAH
   
       
    IVY RUDOLPH
PENGURUS PENYIARAN KENINGAUfm
   
UNIT PENTABIRAN   UNIT RANCANGAN/ BERITA EHWAL SEMASA   UNIT KEJURUTERAAN
     
    NORLELAH BINTI SADI
KETUA BAHAGIAN RANCANGAN (KBR)
PENERBIT RANCANGAN B 32
  HERRYADY HIRMAN
PENOLONG JURUTERA JA 36
     
    HECTOR ZAIMIT
KETUA BERITA KENINGAUfm
PENERBIT RANCANGAN B29
  HARYANTI JAIM
PENOLONG JURUTERA JA 29
       
    MOHD HILMI ABDULLAH
PEMBANTU PENERANGAN S22
  HADRYAN JOANIS
PENOLONG JURUTERA JA 29
 
IDAWATI BINTI LANTANG
PEMBANTU TADBIR (P/O) N 19
DEWI RYADIANTY MASERI
PEG KHIDMAT PELANGGAN
N 19
NORAIDAH MAIRIN
PENERBIT RANCAGAN B 19
  MOHD.FARID BIN ESA @OTHMAN
PENOLONG JURUTERA JA 29
     
KALANA MAARUF @ MARTIN
PENGAWAL KESELAMATAN KP 14
  SHARON CAROLINE ERNEST
PENERBIT RANCANGAN B 19
  IMELDA JUSTINE
PENOLONG JURUTERA JA 29
     
AMAT LAHISI
PEMANDU KENDERAAN BERMOTOR H 11
  CLARE HERAMAN
PENERBIT RANCANGAN B 19
   
     
HERRY KUNJAN
PEMBANTU OPERASI N 11
  EDITH JOSEPH
PENERBIT RANCANGAN B 19
   
     
    DULLIS SAIMON
PENERBIT RANCANGAN B 19 WARTAWAN (PIECEMEAL)
MOHD KHAIRIL ABDULLAH
PIECEMEAL
 
     
    BETTRYA AHUBOL
JURUHEBAH B 19 (PIECEMEAL)
HAJIRIN MANSOOR
PIECEMEAL
 
 
Sila klik pautan direktori untuk maklumat lanjut.